top of page
  • Noel Creators

Tajni dvorac Banata


Jedan pogled na ovaj dvorac dovoljan je da shvatite da krije neverovatnu priču. Njegovi zidovi bili su svedoci različitih životnih puteva nekoliko generacija vlasnika. Od svih, možda je napoznatija upravo ona o gospodji Emi, čiji je suprug i sagradio ovaj dvorac početkom 20.veka.

Naime, nakon što je na opkladi vlasnik Bela Botka izgubio dvorac, njegova žena se od tuge zapalila i skočila sa najviše terase dvorca. Legenda kaže da se svakog drugog avgusta, na svetog Iliju, noću pojavljuje u jednoj od soba zamka senka žene sa dugom plavom kosom koja gleda u banatsku ravnicu.

I danas, kada kosci kose travu oko zamka, na njihovim kosama i grabuljama se umesto trave ponekad nadje pramen plave kose.


Od te 1938. godine, dvorac je promenio nekoliko vlasnika da bi onda jedno vreme bio prepušten samoći i urušavanju.

Možda je dobio vreme koje mu je bilo potrebno da bi na kraju,

ponovo zasijao u punom sjaju.

Mi naša saznanja o dvorcu Kapetanovo dugujemo simpatičnom dekici koji je zadužen za njegovo održavanje, a na koga smo potpuno slučajno naišle tog maglovitog novembarskog jutra tokom jedne od naših avantura.

Nismo ni pretpostavljale o kakvom se magičnom mestu radi, a zapravo je upravo to ono što nam je trebalo za priču o najvažnijim životnim lekcijama:


vrednosti ljudskog života

pruženoj drugoj šansi

i nesebičnoj magiji deljenja!

Druge dve navedene vrednosti ogledaju se u nastavku priče kada je dvorcu Kapetanovo pružena druga šansa. Kao što sve u životu ima isključivo onakvo značenje kakvo mu mi damo, tako je i ovaj dvorac imao uz sebe epitet ,,ukletog'' sve dok se nije našla jedna osoba koja je verovala u suprotno.

20. vek je možda vezan za tužnu priču stradanja, ali je već sam početak 21. veka obeležio potpuno renoviranje dvorca i njegovu novu namenu.

U vreme kada je dvorac bio napušten, na sredini nekadašnjeg hola raslo je drvo sa sobom odnoseći nekadašnji izgled unutrašnjosti dvorca. Ipak, uporedjujući nekoliko starih fotografija ovog zdanja sa njegovom renoviranom verzijom, u samoj spoljašnjosti skoro da se ništa nije promenilo.

On je sada u privatnom vlasništvu, a iznajmljivanje je moguće samo u izuzetnim situacijama.

Pored još mnogo detalja koje smo čuli o dvorcu Kapetanovo, a od kojih su nas bukvalno prolazili trnci, posebna je ona koja u našim očima i srcima obeležava kraj 2020.


Trenutna vlasnica dvorca je gospodja koja je renovirala dvorac i koja je primer nesebične magije deljenja. Ona je inspiracija iza celog niza prazničnih postova koje ćemo u narednim danima objavljivati na našem sajtu.


Ova gospodja, kojoj je trenutno preko 80 godina, svake godine, već više od deceniju na Svetog Savu okuplja decu iz obližnjeg sela i ovaj praznik im čini posebnim. I tako, glavni hol dvorca Kapetanovo postaje mesto gde mališani uživaju u poklonima, priredbi i svečanosti koju organizuje jedna osoba velikog srca.


Jedna osoba koja je verovala da može da promeni istoriju ukletih zidova. Jedno veliko srce koje dokazuje da sve zaslužuje drugu šansu, čak iako su zidovi popustili pod teretom prethodnih patnji.

I tužne prošlosti mogu biti temelj za bolje sutra, samo ako ne odustanemo.

Ps. Ova nestvarna suknja koja posebno doprinosi bajkovitosti fotografija je remek delo iz nove kolekcije Forever Mladi

Recent Posts

See All
bottom of page